Lumina cunostintei

Pagina religioasa a colegiului

Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie.Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-l mie, robului Tău. Aşa Doamne, Împărate, dăruieşte-mi ca să-mi văd greşalele mele şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin.

 
Home
Actualitate
Cuvantul sfintilor catre tineri
Rugaciuni la diferite trebuinte
Acatiste si rugaciuni audio
Filme ortodoxe
Raspunsuri duhovnicesti
Viata Sf. Nicolae
Acatistul Sf. Nicolae
Galerie foto
Modelele tinerilor de astazi
Păcate. Spovedanie.
Îndreptar de spovedanie -partea 1
Îndreptar de spovedanie -partea 2
Chestionar POST


Modelele tinerilor de astazi

PDF Imprimare Email
Tinerii in societate - Modele si idoli

Astazi, cred ca nu este baiat care sa nu fi visat sa ajunga patron, fotbalist sau un mic Bruce Lee, si aproape nici o fata care sa nu fi visat sa ajunga fotomodel, prezentatoare TV, cantareata sau o personalitate din lumea mondena. Si o facem mai cu spor la tinerete cand credem cu seninatate ca tot ce zboara se mananca, si din pricina faptului ca suntem o generatie educata mai mult in fata televizorului, decat in spiritul crestin.

Nu ca la unele dintre ele ar fi ceva rau in asta, dar ne este usor sa visam la toate acestea pentru ca suntem si stimulati  prin cultul personalitatii cu care suntem injectati adesea: fii popular... fii provocator...fa-te remarcat.

Si fiecare vrem sa fim ca cineva de succes. Fiecare avem un model de persoana pe care vrem sa-l urmam.

Dar putini tineri remarca cu ce pret isi platesc oamenii de succes...succesul. Cei mai multi dintre ei au viata de familie compromisa cu divorturi, sunt mereu "vanati" in povesti de scandal si ce nu stim noi si ceea ce nu se spune in fata camerelor de filmat este ca de multe ori ofteaza dorindu-si o viata de om normal...ca a noastra.

In contradictie totala cu tot ce ne ofera lumea aceasta trecatoare stau, aparent innacesibile, alte tipuri de modele....modelele sfintilor, modele dupa chipul Mantuitorului.

Nici nu prea vrea mintea noastra sa admita macar, ca avem dreptul si chiar indemnul sa ne luam drept model de viata un sfant.

Cum?...sa incerc sa fiu ca un sfant? Cred ca daca as marturisi asta cuiva ar rade pe burta de mine. Astazi sa fii "prea" bun...inseamna sa fii luat de prost...sa fii smerit inseamna sa fii ultimul om, si sa intorci obrazul celalalt atunci cand esti lovit peste primul inseamna lasitate pentru cei mai multi!

Da, pentru ca sfintii au fost intotdeauna o provocare pentru lumea aceasta...si nu e greu...e chiar imposibil, fara Dumnezeu! Dar sfintii sunt cei care au schimbat lumea pentru ca au indraznit asa cum ne-a spus Mantuitorul "În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea".

Dar cum? sa iau model de viata un sfant cand mie imi este rusine sa spun ca azi e vineri si tin post atunci cand sunt invitat la un gratar?!? S-au sa trebuiasca sa le refuz invitatia de sambata in club pentru ca a doua zi ma duc la Sfanta Liturghie?

Da, pentru ca vremurile pamantului au tot trecut pana ce au ajuns sa toceasca si varfurile muntilor...dar sfintii au ramas aceleasi lumini, vesnic neasfintite, prin care Domnul Hristos ne cheama si pe noi: "Voi sunteţi lumina lumii; nu poate o cetate aflată pe vârf de munte să se ascundă. Nici nu aprind făclie şi o pun sub obroc, ci în sfeşnic, şi luminează tuturor celor din casă. Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri."

Sa indraznesc sa-mi iau de astazi drept model un sfant cand eu sunt plin de pacate, de neputinte si ispitit din toate partile? Cand lumea pare ca de orice rautate are loc numai de sfinti nu?

Tu hotarasti, caci Hristos ne indeamna staruitor pe toti, indiferent de varsta, de vremuri si de orice alta situatie: "Fiti, dar, voi desavarsiti, precum Tatal vostru Cel ceresc desavarsit este".

Ultimul update la aceasta pagina este din data de 06.03.11
Aceasta pagina a fost vizitata de 1604 ori