Zestrea cu datini

 

În spiritul tradiției, în prejma sărbătorilor de iarnă, elevii Colegiului Național Nicu Gane  sunt implicați în diverse activități menite să retrezească în inimile tuturor generozitate, solidaritate, prețuire și dragoste față de valorile poporului nostru. Anul acesta, pe 20 decembrie, s-a derulat a VIII-a ediție a Festivalului Zestrea cu datini care a cuprins un program foarte atractiv și încărcat de emoție: o șezătoare și un concurs de costume populare, completat de un spectacol variat, animat de prezența invitaților de la Hârtop și Cajvana.

Prima activitate a reprezentat o Invitație la șezătoare adresată de către elevii clasei a XI-a F celor care iubesc frumusețea tradițiilor și a obiceiurilor străvechi. Astfel, 27 de elevi din această clasă, îmbrăcați în costume populare, au făcut posibilă o întoarcere în timp, invitându-i pe cei prezenți să asculte cimilituri, cântece, strigături, vorbe de duh, urături, totul fiind proiectat pe fundalul unei atmosfere de voie bună și umor. Scenariul spectacolului folcloric a fost original, dar multe dintre textele cuprinse au fost extrase din revista Șezătoarea  a lui Artur Gorovei. De altfel, s-a plecat de la o prezentare antitetică a două lumi: cea de demult – simplă și valoroasă – și cea de astăzi – influențată puternic de tehnologizare, dar cu dorința încă vie de a-și cunoaște trecutul. În esență, s-a dorit și s-a realizat o evadare dincolo de granițele temporale pentru a trăi acele momente magice care făceau ca existența umană să pară mai bogată și mai frumoasă. Felul în care elevii și-au însușit rolurile primite, mândria cu care au purtat straiele populare, a demonstrat încă o dată că doar prin astfel de acțiuni se pot redescoperi comorile noastre autentice.

Foarte apreciat a fost și Concursul Povestea costumului meu, coordonat de către doamna profesoară Dominte Doina, împreună cu elevii clasei a IX-a C, care s-au implicat intens în organizarea întregii activități, făcând posibilă participarea unui număr destul de mare de concurenți dornici să scoată din lada de zestre a bunicii veșmintele populare și să le prezinte în fața publicului.

În urma unei evaluări riguroase, liceenii participanți au fost apreciați cu diplome și premii, ținându-se cont, desigur, atât de modul în care au spus povestea costumului purtat, cât și de integritatea și autenticitatea componentelor acestuia.

Farmecul spectacolului s-a datorat și felului în care cei mai talentați dintre concurenți au interpretat emoționante melodii populare, invitându-i pe cei prezenți la dans și bucurie.

Băieții și fetele grupului Mugurașii din Hârtop au făcut o demonstrație de joc popular, iar Ansamblul Stejărelul din Cajvana a impresionat prin costumația spectaculoasă a călușarilor și a mascaților, cele două grupuri invitate completând prin cromatică și ritm dimensiunea de excepție a festivalului.

consilier educativ, prof. Bența Viorica

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns