Școală ambasador

ȘCOALĂ AMBASADOR A PARLAMENTULUI EUROPEAN – An școlar 2020-2021

Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni a obținut titlul de „Școală – Ambasador a Parlamentului European” (EPAS) în anul 2018.

Programul EPAS urmărește îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Prin activitățile propuse, aceștia se vor familiariza cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european. În același timp, elevii vor afla ce înseamnă UE pentru viața lor de zi cu zi și ce pot face ei pentru ca Europa să fie, în viitor, așa cum și-o doresc.

Coordonat de către Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul asociației APDD „Agenda 21”, acest program a început cu sesiunea de formare pentru profesori. Apoi, în perioada noiembrie 2017-iunie 2018, BIPE a menținut legătura cu școlile implicate pentru monitorizarea gradului de realizare a cerințelor impuse de program și evaluarea activităților din programul EPAS.

Acest program presupune realizarea unor activități atractive și interactive pentru elevi. Astfel, ambasadorii juniori (10-15 elevi), alături de ambasadorii seniori (3-5 profesori) au deschis un punct de informare despre Uniunea Europeană, au participat la evenimente menite să faciliteze aprofundarea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și instituțiile acesteia, au organizat campanii pentru promovarea cetățeniei democratice și a dimensiunii europene și au marcat Ziua Europei prin diverse activități interactive. Mai multe informații despre acest program se găsesc la http://www.europarl.europa.eu/romania/ro/ue_si_tinerii/programul_scoli_ambasador/lansare_epas.html.

În ciuda problemelor create de situația pandemică, elevii Colegiului Național „Nicu Gane”, sub îndrumarea ambasadorilor seniori s-au implicat în activități care au evidențiat rolul și implicarea lor în problemele comunității. În acest context, activitățile realizate au reliefat nevoia tinerilor de a participa la propria lor formare prin activități extrașcolare care să le lărgească orizontul de cunoaștere cu informații utile pentru viitorul lor în calitate de cetățeni europeni responsabili.

Echipa de ambasadori ai CNNG Falticeni, anul școlar 2020-2021:

Ambasadori seniori:

Acatrinei-Vasiliu Ana-Lăcrămioara
Bența Codrin
Bența Viorica
Caulea Ioan

Ambasadori juniori:

Pavăl Elena

Pascaru Ecaterina

Biserică Larisa

Caulea Teodora

Stegari Fabian

Bența  Briana-Irina

Daraban Mara

Ștefan Andrei-Lucian

Tudose Nicholas

Ștefănescu Theodora

Nechifor Cinzia

Coman Ariana

Larion Iustina

Suditu Teodor

Carp Nectarie

Punctul de informare realizat în cadrul activităților EPAS:

https://padlet.com/bentaviorica/exl3pkifb24msex9?fbclid=IwAR3vD7KsyJP2h5lhQODGnDGOOji4NUfndkrCkMuCOOyZj_mcBpBYKQ_9GHg#

Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni este unul dintre cei 25 de candidați la titlul de „Școală – Ambasador a Parlamentului European” (EPAS). Lansarea celei de-a doua ediții a proiectului a avut loc la sediul Biroului de Informare a Parlamentului European din București în perioada 18-20 octombrie 2017.

Programul urmărește îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor. Prin activitățile propuse, aceștia se vor familiariza cu posibilitățile pe care cetățenia europeană le oferă, precum și cu rolul pe care Parlamentul European îl joacă în procesul decizional european. În același timp, elevii vor afla ce înseamnă UE pentru viața lor de zi cu zi și ce pot face ei pentru ca Europa să fie, în viitor, așa cum și-o doresc. În acest context se va accentua rolul lor ca factor de decizie la nivel european prin prezența la vot, la alegerile europene din anul 2019.

Coordonat de către Biroul de Informare al Parlamentului European (BIPE) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și cu sprijinul asociației APDD „Agenda 21”, acest program a început cu sesiunea de formare pentru profesori. Apoi, în perioada noiembrie 2017-iunie 2018, BIPE va menține legătura cu școlile implicate pentru monitorizarea gradului de realizare a cerințelor impuse de program și evaluarea activităților din programul EPAS.

Acest program presupune realizarea unor activități atractive și interactive pentru elevi. Astfel, ambasadorii juniori (15 elevi), alături de ambasadorii seniori (5 profesori) vor deschide un punct de informare despre Uniunea Europeană, vor participa la evenimente menite să faciliteze aprofundarea cunoștințelor despre Uniunea Europeană și instituțiile acesteia, vor organiza campanii pentru promovarea cetățeniei democratice și a dimensiunii europene și vor marca Ziua Europei prin diverse activități interactive. Mai multe informații despre acest program se găsesc la http://www.europarl.europa.eu/romania/ro/ue_si_tinerii/programul_scoli_ambasador/lansare_epas.html.

Responsabilul de proiect din partea colegiului fălticenean este prof. Ioan Caulea. Din județul Suceava, în acest program a mai fost selectat și Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți.

La finalul programului, toate activitățile desfășurate de către instituțiile participante vor fi evaluate, acestea având posibilitatea de a primi titlul de „Școală – Ambasador a Parlamentului European”.

Echipa de ambasadori ai CNNG Falticeni:

1

Nechifor Elena Cristina

Ambasador senior

2

Caulea Ioan

Ambasador senior

3

Bența Viorica

Ambasador senior

4

Ciubotaru Alina

Ambasador senior

5

Cristea Alina

Ambasador senior

6

Anton Casiana

Ambasador junior

7

Apostol Otilia Neculau Stefan

Ambasador junior

8

Bența Francesca

Ambasador junior

9

Bujor Paul

Ambasador junior

10

Călin Raluca

Ambasador junior

11

Călugărița Maria

Ambasador junior

12

Cojocărița Anca

Ambasador junior

13

Grumăzescu Andreea

Ambasador junior

14

Grumăzescu Silviu

Ambasador junior

15

Macsim Oana

Ambasador junior

16

Moroșanu Narcisa

Ambasador junior

17

Onofrei Ioana

Ambasador junior

18

Strugaru Cosmina

Ambasador junior

19

Ursuțu Călin

Ambasador junior

20

Vasiliu Bianca

Ambasador junior

Activitatea 1: Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, școală candidat la titlul de Școală – ambasador pentru Parlamentul European

În data de 15 noiembrie 2017 a fost lansat oficial proiectul „Școli – ambasador ale Parlamentului European” la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni (jud. Suceava). Activitatea a cuprins: prezentarea proiectului, prezentarea echipei de Ambasadori Seniori ai școlii, prezentarea materialelor primite de la Biroul Parlamentului European în România, amenajarea și deschiderea Punctului de Informare, formarea echipei de ambasadori juniori.

Activitatea 2: Act for Change

Membrii echipei CIED „Bucovina” Suceava au fost invitaţi în data de 30 octombrie 2017, începând cu orele 10,30, la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni. Organizatorii acestei activități au fost doamna director Cristina Nechifor, care este și amabasador-senior și Otilia Apostol, ambasador-junior în cadrul programului EPAS.  Au fost de asemenea prezenți și reprezentanți ai unor organizații precum „Salvați Copii”, „Youth can do it”. Scopul activităților derulate a fost dezvoltarea simțului civic în rândul adolescenților. S-a făcut o prezentare a Centrului de Informare EUROPE DIRECT Bucovina Suceava, scopul şi obiectivele centrului. În cadrul acţiunii echipa a prezentat concepte şi obiective despre informaţia transfrontalieră sustenabilă, ca informaţie europeană. S-au prezentat instituţiile şi organismele Uniunii Europene: Parlament, Consiliul, Comisia Europeană; cele 10 prioritaţi europene; discursul asupra Stării Uniunii 2017 din 13 septembrie, cu referire la România al Preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi noua iniţiativă a Uniunii Europene despre Corpul European de Solidaritate, care oferă tinerilor şansa de a face voluntariat sau de a se implica în proiecte. La acest eveniment au participat elevi din clasele a VIII-a, a IX-a şi a X-a, împarţiţi în cinci grupe a câte 20 de elevi. S-a realizat un dialog interactiv şi constructiv cu elevii participanţi. Acţiunea a durat 2 ore.

Activitatea 3: “Creativitate Didactică în Domeniul Educației pentru Drepturile Omului”

Luni, 11 decembrie 2017, prof. Ioan Caulea, ambasador-senior în programul EPAS, a participat la Conferința Județeană de Metodică intitulată “Creativitate Didactică în Domeniul Educației pentru Drepturile Omului”, desfășurată în aula Colegiului Naţional “Mihai Eminescu” din Suceava. Această activitate a evidențiat și semnificația zilei de 10 decembrie, Ziua Internațională a Drepturilor Omului. În cadrul Conferinței, am participat cu prezentarea „ȘCOLI – AMBASADOR PENTRU PARLAMENTUL EUROPEAN” – PROIECTUL CA METODĂ EFICIENTĂ DE ÎNVĂȚARE PRIN COLABORARE. În intervenția mea, în calitate de profesor coordonator EPAS pentru Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, am prezentat atât descrierea acestui program național, cât și activitățile derulate de echipa de la CNNG până în acest moment. La această conferință au participat domnul Eugen Stoica, inspector general în Ministerul Educaţiei, domnul Adrian Bulgaru, directorul executiv al Institutului Român pentru Drepturile Omului, conducerea ISJ Suceava (prof. Gheorghe Lazăr, inspector general, Gabriela Scutaru, inspector general adjunct), prof. Cezar Anuței (inspector de științe socio-umane, organizatorul evenimentului), profesori de științe socio-umane din județ și elevi ai Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”.

Activitatea 4: Concursul de dezbateri academice „Bucovina Open”

Consiliul Europei și Parlamentul European au adoptat, în decembrie 2006, programul-cadru pentru definirea compețentelor esențiale pentru un proces de învățare permanent în secolul XXI. În cadrul acestui program au fost definite 8 competențe esențiale și 7 competențe transdisciplinare. Una dintre competențele esențiale este cea de relaţionare interpersonală (sociale) şi de implicare civică (cuprinzând toate formele comportamentale care trebuie stăpânite pentru ca un individ să fie capabil să participe într-un mod eficient şi constructiv la viaţa socială şi să rezolve conflictele, dacă e cazul) iar competențele transdisciplinare se referă la gândirea critică, creativitatea, inițiativa, rezolvarea problemelor, evaluarea corectă a riscului, luarea deciziilor potrivite, gestionarea constructivă a emoțiilor. În acest context, „dezbaterile” sunt, desigur, cea mai importantă formă de educație non-formală care îi ajută pe elevii de liceu să gândească și nu să memoreze, să argumenteze și nu să recite, să analizeze în loc să accepte. Dezbaterile sunt cel mai bun antidot împotriva ignoranței și un mijloc de informare constantă despre cele mai importante evenimente economico-politice din lume.

Elevii Clubului de dezbateri academice „Logos” de la Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, coordonat de profesorul de științe socio-umane Ioan Caulea, au câștigat Concursul de dezbateri academice „Bucovina Open”, desfășurat la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, în perioada 15-17 decembrie.

Cei 54 de liceeni (reprezentând cele 18 echipe înscrise în concurs), alături de elevi voluntari și studenți implicați în organizarea evenimentului de înaltă ținută au reprezentat licee sucevene precum Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului, C.N. „Nicu Gane” Fălticeni, C.N. „Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, C.N. „Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Militar „Șt. cel Mare” Câmpulung Moldovenesc, Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, C.N. „Petru Rareş” Suceava, C.N. „Mihai Eminescu” Suceava şi Colegiul de Informatică „Spiru Haret” Suceava. Temele („moțiuni” în limbajul dezbaterilor) au fost provocatoare și de actualitate: problema vaccinării obligatorii, a contractului prenupțial, a acordării cetățeniei unui robot, a „sfârșitului lumii”.

Din partea Colegiului Național „Nicu Gane” Fălticeni au participat 2 echipe. Una dintre echipe, formată din elevii Maria Călugărița (clasa a XI-a), Șerban Oșlobanu (clasa a XII-a) și Oana Maxim (clasa a XI-a) au învins în finala competiției echipa Colegiului Național „Petru Rareş” Suceava (reeditând finala ediției a III-a). Scorul obținut din partea celor 7 arbitri a fost de 6 la 1 pentru echipa de la „Nicu Gane”. O asemenea competiție presupune și un clasament individual, al vorbitorilor, în funcție de punctajul primit de fiecare vorbitor în primele patru meciuri/ runde preliminare, de calificări. Premiul I și titlul de „The best speaker” a fost câștigat de elevul Șerban Oșlobanu, iar eleva Maria Călugărița a obținut una dintre mențiuni în același clasament.

Cele două eleve din echipa CNNG sunt și ambasadori juniori în echipa EPAS „Nicu Gane”.
Concursul a fost organizat de Centrul de Studii Sociale şi Educaţie Civică Suceava, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Colegiul „Alexandru cel Bun” şi Primăria Gura Humorului.

Activitatea 5: „The voice of young Europe”

În acord cu proiectul EPAS, ținând cont de faptul că unul dintre modulele pedagogice din manualul oferit ca resursă de către BIPE se referă strict la „vocea tinerei generații în Europa”, în perioada 22-27 octombrie 2017, Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni a participat la a șasea întâlnire din cadrul proiectului intitulat „THE VOICE OF YOUNG EUROPE, la „Istituto d’Istruzione Superiore Ciufelli-Einaudi” la Todi, Italia. Proiectul Erasmus+ în care este implicat și colegiul fălticenean,” face parte din Acțiunea Cheie 2 (KA2) și se derulează pe o perioadă de 3 ani (2015-2018). Coordonatorul proiectului este „KSG de Breul” din Zeist, Olanda, iar ceilalți parteneri sunt „West Lothian College” din Livingston, Scoția, „Istituto d’Istruzione Superiore Ciufelli-Einaudi” din Todi, Italia, „Escola el Cim SCCL” din Terrassa, Catalonia, și „Gregor Mendel Gymnasyum” din Amberg, Germania. Din partea echipei din Fălticeni, au participat patru profesori (Daniela Anton, Daniela Pavel, Florin Ilincăi și Ioan Caulea – responsabilul de proiect din partea școlii fălticenene), și șase elevi (Ioana Apopei, Bianca Bahnă, Maria Călugărița, Oana Macsim, Narcisa Moroșanu și Narcisa Pavel).

Trei dintre elevii participanți la această mobilitate fac parte și din echipa de ambasadori juniori EPAS (Maria Călugărița, Oana Macsim, și Narcisa Moroșanu).

Ideea proiectului are la bază atât noile provocări cu care se confruntă Europa, cât și necesitatea implementării unor metode noi de abordare a educației în acest context, ceea ce presupune noi competențe pe care trebuie să și le însușească tânăra generație. Una dintre aceste metode, care este în centrul dezvoltării acestui proiect, este „dezbaterea” – ca un exemplu de metodă didactică inovativă, care să stimuleze elevii și profesorii să-și regândească strategiile de predare și învățare.

Cele cinci zile ale întâlnirii s-au concretizat în diverse activități interactive, precum: fiecare grup de elevi din fiecare școală – partener a diseminat activități propuse în cadrul proiectului pentru cel de-al doilea an de proiect, prezentare despre valorile, simbolurile și principiile UE, atelier CEFR (Cadrul European Comun de Referinţă pentru Limbi), activități de cunoaștere a instituțiilor europene, atelier CLIL (Învățare integrată de conținut și limbă), dezbateri pe diverse teme de interes european.

Ultima întâlnire din cadrul proiectului se va derula în luna mai 2018 la școala coordonatoare („KSG de Breul” Zeist, Olanda), iar în cadrul programului de activități va avea loc și o vizită la Bruxelles, la sediul Parlamentului European.

Activitatea 6: „O scurtă istorie a Uniunii Europene”

Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni a sărbătorit Ziua Națională a României, în avans, miercuri, 29 decembrie. Activitățile derulate în cadrul acestui eveniment s-au derulat sub semnul apartenenței României la UE. Ambasadorii juniori ai școlii, alături de reprezentanții Consiliului Elevilor, costumați în roșu, galben și albastru, au dăruit brățări tricolore profesorilor și colegilor lor, iar holurile școlii au fost acoperite de mesaje care exprimau ceea ce înțeleg elevii prin „a fi român”.

Într-o atmosferă solemnă, în amfiteatrul Colegiului, unde au fost prezenți 120 de elevi de liceu, după intonarea Imnului Național și ascultarea imnului UE, a avut loc o trecere în revistă a celor mai importante evenimente istorice premergătoare Marii Uniri, prezentată de profesorul de istorie Codrin Bența, care a făcut astfel legătura între sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial și înființarea Uniunii Europene.

Întrucât Colegiul Național „Nicu Gane” este unul dintre cei 25 de candidați la titlul de „Școală – Ambasador a Parlamentului European” (EPAS), ambasadorii seniori și juniori, au prezentat, într-o manieră atractivă și convingătoare, informații despre constituirea Uniunii Europene, despre simbolurile UE, despre instituțiile acesteia, despre baza cooperării europene (agricultura, economia și transporturile), despre valorile fundamentale ale UE și despre contextul integrării României în UE. În acest context, prin activitățile propuse, s-au abordat temele specific modulului 1, „O scurtă istorie a Uniunii Europene”. În final, ambasadorii juniori au realizat un panou tematic cu imagini grăitoare despre farmecul țării noastre.

Activitatea 7: „Tu și UE”

Marți, 30 ianuarie 2018, la clasa a XI-a F, (specializarea Filologie), ambasadori juniori ai CNNG Fălticeni, coordonați de d-na profesor Viorica Bența, ambasador senior, au desfășurat activități cu referire la un nou modul din proiectul de candidatură pentru obținerea titlului de Școală-Ambasador a Parlamentului European – „Tu și UE”.

Filmul realizat în cadrul acestei activități a fost postat și pe grupul EPAS al Școlii

 

Activitatea 8: Zilele Euroscola

Colegiul Național “Nicu Gane” au participat joi, 22 februarie 2018, la Zilele Euroscola de la Strasbourg, ca urmare a câștigării selecției naționale pentru cea de-a X-a ediție a concursului Euroscola.

Cei 24 de elevi (grup din care au făcut parte și ambasadorii juniori Francesca Bența, Paul Bujor, Andreea Grumăzescu și Ioana Onofrei), însoțiți de doi profesori coordonatori (unul dintre ei fiind doamna Viorica Bența, ambasador-senior în programul EPAS), au trăit o experiență unică, alături de 458 de elevi și 52 de profesori din 21 de state membre ale Uniunii Europene. Pe lângă faptul că și-au îmbogățit cunoștințele despre procesul de integrare europeană, aceștia au avut șansa de a descoperi modul de funcționare a Parlamentului European, de a comunica, de a coopera și de a-și împărtăși viziunile și aspirațiile. 

Un moment inedit al programului a fost prezentarea în limba engleză a țării, a localității și a școlii, elevii români impresionând prin dezinvoltură, simțul umorului, prezență de spirit și acuratețe lingvistică. 

Invitați în sala de ședințe „Louis Weiss”, elevii au ocupat locurile parlamentarilor europeni, au formulat și dezbătut propuneri legislative, au adresat întrebări, au făcut comentarii, au adoptat sau respins propunerile legislative într-o altă limbă decât cea maternă, având astfel ocazia de a exersa participarea la construcția Uniunii Europene. Elevii, distribuiți aleatoriu în șase comisii, au dezbătut probleme stringente precum: mediul natural și energiile regenerabile, securitatea și drepturile omului, viitorul Europei, migrația și integrarea, lucurile de muncă pentru tineri, anul european al patrimoniului cultural etc. În paralel, profesorii din țările prezente au participat la o dezbatere legată de efectele migrației ilegale asupra evoluției spațiului european.
De asemenea, împărțiți în grupe multinaționale de câtre patru membri, elevii noștri au fost selectați și în finala concursului de cultură generală Eurogame.

La sfârșitul zilei, elevii au fost felicitați pentru implicarea în activitățile propuse și au primit diplome, tricouri și diverse materiale documentare despre Uniunea Europeană.

 

Activitatea 9: „LUAREA DECIZIILOR”

În cadrul procesului de candidatură pentru titlul de „Școală Ambasador pentru Parlamentul European” în care este implicat Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, miercuri, 28 martie 2018, a fost ziua dedicata Modulului III, „Luarea deciziilor”. Ambasadorii juniori Narcisa Morosanu si Calin Ursutu din clasa a XI-a E au prezentat si explicat colegilor lor de clasa cum functioneaza institutiile UE. Acest demers a vizat înţelegerea mecanismelor de funcţionare a instituţiilor europene, în general, a Parlamentului European, în special, dar si cunoaşterea principalelor atribuţii ale instituţiei legislativului european pentru a înţelege contribuţia Parlamentului European în domenii precum drepturile omului, ajutoarele umanitare, sănătatea, agricultura, industria şi piaţa, societatea informaţională etc.. Elevii au lucrat in echipe, au dezbatut probleme specifice varstei lor, precum sistemul de educatie, libera circulatie in interiorul UE, modalitati de a petrece timpul liber. Mai mult, elevii au aflat de la ambasadorii juniori cati deputati are PE si cati dintre acestia sunt reprezentantii Romaniei. De asemenea au aflat cine este comisarul European din partea Romaniei si care sunt atributiile acestuia. Dupa o trecere in revista a principalelor forte politice reprezentate in PE, elevii au aflat cum se elaboreaza un act legislativ European si care sunt demrsurile pe care cetatenii le au la dispozitie pentru a influenta deciziile care se iau in institutiile UE.

Activitatea 10: „EUROPA FARA FRONTIERE”

Reuniunea de proiect Erasmus „The Voice of young Europe” s-a derulat la Colegiul National „Nicu Gane” Fălticeni intre 21 si 27 aprilie 2018. La această întâlnire au fost prezente delegațiile școlilor din Olanda („KSG de Breul” Zeist, 10 elevi și 3 profesori), Germania („Gregor Mendel Gymnasyum” Amberg, 10 elevi și 2 profesori) și Scoția, Marea Britanie („West Lothian College” Livingston, 6 elevi și 2 profesori). Cele mai multe activitati propuse au vizat tematici cuprinse in modulele pedagogice europene, furnizate in cadrul proiectului EPAS Romania. Astfel, in ziua de 25 aprilie, coordonatorul proiectului EPAS al Colegiului, care este si coordonator al proiectului Erasmus din partea Colegiului din Falticeni, prof. Ioan Caulea, alaturi de prof. dr. Marius Iacob, impreuna cu ambasadorii junior Paul Bujor, Maria Călugărița, Oana Macsim și Anca Cojocărița au sustinut activitati sub genericul „EUROPA FARA FRONTIERE”, in care s-au dezbatut probleme precum: „Cetatenia europeana – o noua identitate?”, „Avantaje ale cetateniei europene”, „Amenintari la adresa cetateanului European (terorism, migratie, nationalism, poluare)”, „Noile educatii si noile competente pentru viitoarele meserii in cadrul UE”.

Activitatea 10: „EUROPA FARA FRONTIERE”

Reuniunea de proiect Erasmus „The Voice of young Europe” s-a derulat la Colegiul National „Nicu Gane” Fălticeni intre 21 si 27 aprilie 2018. La această întâlnire au fost prezente delegațiile școlilor din Olanda („KSG de Breul” Zeist, 10 elevi și 3 profesori), Germania („Gregor Mendel Gymnasyum” Amberg, 10 elevi și 2 profesori) și Scoția, Marea Britanie („West Lothian College” Livingston, 6 elevi și 2 profesori). Cele mai multe activitati propuse au vizat tematici cuprinse in modulele pedagogice europene, furnizate in cadrul proiectului EPAS Romania. Astfel, in ziua de 25 aprilie, coordonatorul proiectului EPAS al Colegiului, care este si coordonator al proiectului Erasmus din partea Colegiului din Falticeni, prof. Ioan Caulea, alaturi de prof. dr. Marius Iacob, impreuna cu ambasadorii junior Paul Bujor, Maria Călugărița, Oana Macsim și Anca Cojocărița au sustinut activitati sub genericul „EUROPA FARA FRONTIERE”, in care s-au dezbatut probleme precum: „Cetatenia europeana – o noua identitate?”, „Avantaje ale cetateniei europene”, „Amenintari la adresa cetateanului European (terorism, migratie, nationalism, poluare)”, „Noile educatii si noile competente pentru viitoarele meserii in cadrul UE”.

Activitatea 11: Erasmus+, o provocare pentru tinerii din UE

Ultimele 2 module pedagogice europene „Vocea ta în Europa” și „Valorile Europei” s-au constituit în activități derulate atât în cadrul orelor de consiliere și orientare, cât și în cadrul proiectului „The Voice of Young Europe”. Prof. de limba engleză Dana Anton, împreună cu ambasadorii-junior au conceput și organizat activitatea „The values of Europe” în cadrul aceluiași proiect Erasmus+. Elevii, lucrând în grupuri eterogene, din țări diferite, au construit postere pe această tematică, pe care le-au prezentat apoi prin reprezentanții fiecărui grup.

Activitatea 12: „ZIUA EUROPEI”, 4-9 mai 2018

La Colegiul Național „Nicu Gane” Fălticeni, Ziua Europei a fost celebrată prin realizarea unui proiect educativ intitulat „ Ziua Europei în anul centenarului Marii Uniri” care a inclus 6 activități care s-au desfășurat în perioada 4-9 mai 2018. Cu acest prilej, s-a realizat un panou tematic dedicat acestei zile, s-a organizat o dezbatere despre relația dintre valorile europene și valorile naționale și s-a verificat atitudinea elevilor față de Uniunea Europeană prin completarea unui chestionar. De asemenea, elevii au participat la un concurs de cultură generală și au organizat o călătorie gastronomică prin Europa. Aceste activități vin în completarea acelora care s-au desfășurat de-a lungul anului școlar în cadrul programului Școli-ambasador pentru Parlamentul European în România și care au vizat, pe lângă informarea elevilor despre Uniunea Europeană (istoric, valori, simboluri, instituții), dezvoltarea abilităților de comunicare și cooperare, dar și încurajarea spiritului de inițiativă. În plus, elevii au dat dovadă de simț estetic și creativ în realizarea materialelor din cadrul proiectului.

 

Activitatea 13: „ZIUA EUROPEI”, 9 mai 2018

Activitatea „Călătorie gastronomică prin Uniunea Europeană” face parte din proiectul educativ Ziua Europei în anul centenarului Marii Uniri și s-a desfășurat pe 9 mai 2018, inițiatorii, organizatorii și participanții fiind ambasadorii seniori și juniori din școală, dar mai ales cei 28 de elevi din clasa a XI-a F, care au avut curajul de a porni într-o călătorie gastronomică prin cele 28 de țări din UE. Elevii s-au documentat în legătură semnificațiile Zilei Europei și au prezentat un material power-point care a cuprins și elemente de cultură și civilizație specifice țărilor din UE. Expoziția de produse gastronomice specifice țărilor UE a reprezentat momentul cel mai apreciat prin savoarea și atractivitatea exponatelor. Elevii și profesorii participanți au fost încântați de bucatele delicioase pregătite cu grijă și creativitate atât de către copii, cât și de părinții acestora.