Fălticeneanca Ana Maria Cotun va participa cu lotul României la Olimpiada Balcanică de Geografie din Slovenia

Fălticeneanca Ana Maria Cotun va participa cu lotul României la Olimpiada Balcanică de Geografie din Slovenia

Școala fălticeneană de geografie își confirmă din nou valoarea. Eleva Ana Maria Cotun s-a calificat și anul acesta la Olimpiada Balcanică de Geografie, după un rezultat bun, mențiune, obținută ieri, 25 aprilie, la Olimpiada Națională de Geografie de la Oradea. Reprezentanta Colegiului Național „Nicu Gane” va participa pentru a doua oară consecutiv la competiția internațională rezervată țărilor din sud-estul Europei.

Olimpiada se va desfășura peste exact două luni în Slovenia, unde gazda întrecerii va fi orașul Ruse.

Pentru a putea participa la balcaniadă, elevii participanți la etapa națională de geografie trebuiau să obțină minim 80 de puncte și să stăpânească foarte bine limba engleză. Cu 88 de puncte obținute la olimpiada din acest an Ana Maria Cotun s-a prezentat la proba de interviu iar după aceasta a susținut proba de baraj.

Din cei 50 de elevi care au concurat pentru selecția în echipa națională, primii patru au intrat la lotul pentru Olimpiada Internațională, iar următorii patru în lotul pentru Olimpiada Balcanică.

Îndrumată de profesorul doctor, Ana Maria a fost la un pas de a participa la Olimpiada Internațională de Geografie, fiind prima calificată în lotul României pentru Balcaniada de geografie, și a cincea în ordinea clasamentului pe punctaje.

Spre diferență de anii din urmă, anul acesta participanții la etapa națională au avut subiecte din sfera geografiei umane.

„Am fost foarte aproape de calificarea la Olimpiada Internațională. În urma rezultatului obținut la cele două probe sunt prima calificată din lotul celor patru pentru Olimpiada Balcanică de Geografie.”, ne-a declarat Ana Maria Cotun.
„Presupun că față de celălalt an eu am mai multă experiență și că voi veni cu o altă medalie decât cea de bronz.”

Profesorul Porof s-a declarat mulțumit de performanța elevei sale, mai ales în contextul calificării pe primul loc la Balcaniada de Geografie și a unui concurs pe care l-a caracterizat drept foarte strâns.

„Ne-am întors și anul acesta de la olimpiada națională cu un rezultat deosebit, este vorba de calificarea elevei Ana Maria Cotun la Balcaniada de Geografie. Este un rezultat deosebit, mai ales că s-a calificat de pe primul loc.”, ne-a declarat profesorul doctor Marcel Porof. „Diferența între competitorii de la vârf a fost foarte foate mică. Ana Maria face parte din careul de ași al olimpicilor români care anul aceasta vor participa la Balcaniadă. A fost un concurs greu, cel de la Oradea, datorită ștachei înalte la care s-a ajuns.”

Tânăra din Fălticeni este în fața unui nou succes. În urma rezultatului obținut, ea devine primul elev din județul Suceava cu două participări consecutive la o competiție balcanică.

Palmaresul Anei Maria include în prezent trei calificări consecutive la Olimpiada Națională de Geografie și două la Olimpiada Balcanică de Geografie.

Medaliată cu aur la națională în anul 2015 și cu bronz în anul 2016 la balcaniadă, Ana Maria Cotun își dorește cel puțin medalia de argint la competiția care va începe pe 26 iunie la Ruse.

Din lotul țării noastre mai fac parte doi elevi din București și unul din Iași.

 

Articol preluat din Cronica de Fălticeni

Lasă un răspuns