Etapa județeană la Olimpiada națională de argumentare, dezbatere și gândire logică

Elevii de liceu cu talent oratoric și gândire critică vin să dezbată la Fălticeni. Cea mai nouă și interesantă competiție școlară din calendarul MENCS va fi găzduită la sfârșitul acestei săptămâni(27-28 mai 2017) de colegiul nostru. Este vorba de etapa județeană din cadrul Olimpiadei naționale de argumentare, dezbatere și gândire logică.

Subiectele examenului oral vor cuprinde câte două moțiuni, întrecerea fiind împărțită pe categoria începători și respectiv avansați.

Prima ediție ca olimpiadă reunește la start echipaje din Suceava, Cajvana, Câmpulung, Dumbrăveni, Gura Humorului, Rădăuți, Vicovu de Sus și din orașul gazdă, Fălticeni.

La secțiunea „Începători”, destinată elevilor care nu au mai participat la competiții de profil, s-au înscris 18 echipaje de la 18 unități școlare din județ.

Un număr mai restrâns, 10 echipaje de la 10 unități de învățământ din județul Suceava, participă la categoria „Avansați”.

Noua olimpiadă pune față în față echipe de elevi pentru discutarea unor teme diverse, cu scopul dezvoltării competenţelor de comunicare și a atitudinilor social-civice democratice.

Moțiunile la începători sunt „Acest parlament crede că introducerea măsurilor de toleranță zero pentru acte de violență în școli ar duce la reducerea acestora.”și  „Acest parlament crede că rețelele de socializare ar trebui să nu fie accesibile minorilor sub 13 ani.”

Moțiunile la avansați sunt „Acest parlament ar reduce vârsta de vot la 16 ani.” și „Protejarea mediului înconjurător e mai importantă decât dezvoltarea economică”.

La etapa județeană concurează echipaje din Suceava, Cajvana, Câmpulung, Dumbrăveni, Gura Humorului, Rădăuți, Vicovu de Sus și din orașul gazdă, Fălticeni.

Competiția se desfășoară în trei runde eliminatorii, după care vor urma etapa sferturilor, semifinala și finala. Festivitatea de premiere se va desfășura duminică, 28 mai, în Amfiteatrul Colegiului.

După încheierea concursului, echipajul de pe primul loc, de la fiecare secțiune, se va califica la faza națională ce se va derula în perioada 11 – 15 iulie la Piatra Neamț.

Aceasta va fi prima ediție care se desfășoară ca olimpiadă, între 2010 și 2016 întrecerea fiind organizată sub forma unui concurs național.

Olimpiadei națională de argumentare, dezbatere și gândire logică pune față în față echipe de elevi pentru discutarea unor teme diverse și de actualitate. Scopul primordial este dezvoltarea competențelor de comunicare și formarea de atitudini social-civice democratice, necesare tinerei generații pentru participarea activă la viața socială.

Articole preluat din Cronica de Fălticeni

Lasă un răspuns