De la Earth Hour la Earth Day

De la Earth Hour la Earth Day

Mărțișorul a revenit cu tumult primăvăratic prelungindu-și antenele spre Prier. De la Echinox la EarthHourdin ultima sâmbătă a lui martie ‒ via ‒ prima duminică a lui aprilie cu trecerea la ora de vară ‒ spre Ziua Pământului celebrată pe 22 ale lunii, tot flăcări de primăvară. Prilej de a gândi și de a regândi lumea în care trăim. O lume cu nuanțe de alb-negru, cu paradoxuri și frământări existențiale.

Cu o societate flămândă de energie în care pretendenții la coroana energetică deținută încă de combustibilii fosili sunt vântul, soarele, biomasa și energia nucleară. Energetica verde, Fray Energy, combustibilii fosili, potențialul eolian, mareele, toate își expun și își oferă ca întotdeauna ofertele. Energiile regenerabile și cele neregenerabile sunt judecate după aport, după plusuri și minusuri, după avantaje și dezavantaje economice sau de altă natură. Tehnologia solară, cea eoliană, biomasa și tehnologiile de fisiune sau de fuziune își prezintă valențele.

NASA prezintă și demonstrează viitorul energiei solare în spațiul din afara atmosferei Pământului printr-o sondă echipată cu oglinzi pentru reflectarea luminii solare într-un dispozitiv de conversie, de unde energia să fie transmisă către Pământ printr-un radar. Proiectul pare a fi foarte costisitor. Stephen Hawking speculează producerea energiei viitorului din găurile negre printr-un proces deosebit de pretențios. Oricum, lumea savanților, lumea cercetătorilor, lumea tehnologilor este în căutarea de noi și diverse soluții. Se discută proiectul DESERTEC de exploatare a energiei solare din deșerturi,  centralele ecologice din proiectul PLANT-E folosind deșeurile din orașe, centrala de fuziune  de la Cadarache ce va furniza ”energie curată” prin combinarea deuteriului cu tritiul, centralele geotermale din Islanda și altele. HYDRINO ne asigură că apa rămâne principala energie a viitorului. Hidrogenul este de asemenea catalogat drept agent energetic al viitorului. Energia verde aduce la rându-i alte argumente.

De altfel, se vorbește azi de un dezmăț consumerist și este necesară educația pentru diminuarea consumului de energie în era antropogenă (noua eră geologică cu accelerație tehnologică) când populația va crește de la cele șapte miliarde locuitori, la nouă miliarde în 2050. Criza energiei propune parcursuri alternative. Panourile fotovoltaice, casa Solaris, parcurile voltaice și eoliene sunt soluții privitoare la gestionarea resurselor energetice.

Piața energetică aduce cu sine politici naționale. Comisia Europeană pentru Unitate Energetică oferă și alte soluții de eficiență energetică ce să contracareze problemele acute ale poluării și încălzirii globale. Energia solară este energia viitorului și în aer, și pe apă, și pe uscat. Razele soarelui fac bine de altfel și la buzunar. Întocmai ca energia verde ce ne dă speranța la mai multă independență energetică.

Probleme acute care ne fac să regândim lumea și tehnologiile energetice ale viitorului. De altfel, se împlinesc zece ani  de când la Sidney s-a dat tonul coralului EarthHour. Din Charta drepturilor consumatorilor de energie știm că atunci ”când stingi un bec, se aprinde o stea”. Steaua speranței pe mapamond‒ că toți am devenit responsabili pentru sănătatea planetei și  vom da atenția cuvenită prin votul simbolic ecologist, valabil o oră:

”Noi am închis luminile. Acum e rândul tău”.

Mesajul australian din 2007 l-am aplicat în activitatea cu elevii Colegiului Național ”Nicu Gane”. De opt ani sărbătorim Ora Pământului prin acțiuni diverse în care antrenăm comunitatea. ”Fluturașii” distribuiți de voluntarii noștri, parteneri media și ambasadori ai energiei și ai sănătății Pământului, adunările la lumina lumânărilor, discutarea și prezentarea problemelor energiei, contemplarea cerului și cercetarea lui prin lunetă, spectacolele de muzică și poezie, mersul pe bicicletă, antrenarea în activitate a familiilor, vecinilor și concitadinilor, înălțarea lampioanelor cu mesaj, toate se constituie ca manifeste de iubire și cinstire pentru mama-Pământ.

 

Articol preluat din Cronica de Fălticeni.

Lasă un răspuns